Sykkelstativ – hva er det beste for deg!
Dette er et spørsmål mange stiller seg og svaret avhenger jo veldig på hva du skal bruke det til og hvilket behov du har.
I denne artikkelen skal vi prøve å gi deg noen gode svar på hva du bør tenke på og også gi deg noen tips om hvilke stativ som passer best til de ulike behovene.
Først skal vi se litt på hvilke typer sykkelstativ som finnes der ute og litt om fordeler og ulemper med de ulike variantene. Felles for alle er at det er sykkelstativ til transport av sykkelen på bilen.
Det er 2 typer sykkelstativ som er de mest brukte; takmonterte og hengerfestemonterte.

I tillegg finnes det også baklukemonterte, som brukes på biler som ikke har takstativ eller hengerfeste.
Takmonterte sykkelstativ:
Takmonterte sykkelstativ er de sykkelstativene som monteres på takstativet på bilen.
Det betyr at du må ha et takstativ på taket (de som går på tvers av biltaket) og oppå der fester du da sykkelstativet.
Takmonterte sykkelstativ finnes også i 2 varianter der du kan velge mellom å feste sykkelen til gaffelen (ta av forhjulet) eller feste sykkelen til ramma og begge hjulene.
Uansett hvilken type du velger kan de monteres begge veier slik at du får plass til enda flere sykler ved siden av hverandre (om det er ønskelig).
Noen ting som er viktig å tenke på når du skal velge takmontert sykkelstativ er:
- Det må være justerbare fester, slik at du kan velge avstand på takstativet og også slik at styrene ikke kolliderer med hverandre (om du f.eks. skal ha 3 eller fler sykler på taket)
- Stativ med lavere profil skaper mindre vindstøy
- Velger du et gaffelmontert er det viktig at du kan bytte ut gaffelfestet (og at det er enkelt å bytte ut)
- Stativet bør være låsbart
Fordeler med takmonterte sykkelstativ:
- Du får sykkelen opp i høyden og bort fra det verste av søle, sprut og møkk.
- Kan brukes på alle biler med takstativ og de fleste stativene passer 99% av alle takstativ.
Noen ulemper:
- Kan være vanskelig å løfte opp tunge sykler – for eksempel elsykler.
- Bilen blir høyere enn du er vant til og mange har opplevd at garasjen plutselig ble veldig lav eller at du måtte ha ekstra lange armer for å få mat på McDrive (selvopplevd av artikkelforfatteren…)
- De har noe mindre vektkapasitet enn hengerfestemonterte sykkelstativ.
Og her har du både vektbegrensningen på sykkelstativet og vektbegrensningen på takstativet/taklasten å forholde deg til.
Vektbegrensningen på sykkelstativet er gjerne 18-20 kg.
Mens vektbegrensningen på takstativet er det minste tallet av det som står i vognkortet under «Taklast» elle godkjenningen på det aktuelle takstativet du har. Om det står 100 kg i vognkortet og takstativet er godkjent for 75 kg, kan du altså ha 75kg på taket.
Med 4 sykler a 18 kg er du på 64kg pluss vekten på selve takstativet (3-6 kg) og sykkelstativene (typisk ca. 2kg for takstativ med gaffelfeste og 4-5kg for rammefeste).
Totalt blir det fort 80-90 kg og kan være for mye for taket på din bil.
Takmonterte sykkelstativ med gaffelfeste har noen fordeler:
- Du slipper å skru «klammer» rundt ramma på sykkelen.
- Du kan bytte ut gaffelfestet slik at du kan bruke samme stativet til forskjellige sykler. På de fleste stativene tar det kort tid (mindre enn 1 min) å bytte – og om det ikke gjør det, bør du vurdere et annet stativ.
- Sykkelen står stabilt, er godt festet og det er mindre vibrasjoner i hjul, ramme etc.
- Om høyden kan bli et problem vil et gaffelmontert sykkelstativ også redusere totalhøyde med sykkel på taket.
- Mange hevder at det ser betydelig bedre og mer «profft» ut med gaffelmontert enn med sykkelen «stående på taket».
Det finnes selvfølgelig også noen (eller egentlig er det bare en..) ulemper ved takmontert sykkelstativ med gaffelfeste
- Du må ta av forhjulet og oppbevare det enten inne i bilen eller på taket i eget «hjulstativ».
Og dette er egentlig ikke en ulempe, for det vil nemlig beskytte hjulet ditt..
Den andre varianten av takmonterte sykkelstativ, er den der du fester i ramma og begge hjulene.
Største fordelen med dette stativet er at det kan brukes til alle typer sykler uten å gjøre noen tilpasninger i det hele tatt.
Ulemper:
- Klammer skrus fast til ramma og kan skape skader, spesielt med karbonrammer skal man være ekstra forsiktig med å ikke skru til for hardt. Legg gjerne noe mykere mellom og ikke skru til alt du kan.
- Sykkelen er mer ustabil og vinden tar «tak» i forhjulet og skaper vibrasjon/bevegelse,
- Veier en del mer enn sykkelstativene med gaffelfeste – så her møter du raskere eventuelle begrensninger i takvekt.
Baklukemonterte sykkelstativ
Baklukemonterte sykkelstativ får du også i ulike modeller og varianter og for 1, 2 eller 3 sykler. Generelt er baklukemonterte sykkelstativ ganske kronglete og (ifølge oss…) bør de bare brukes av de som ikke har annet alternativ..
Det er stropper, av et eller annet slag, som festes gjennom å hekte kroker rundt og under bakluka, stramme til og lukke luka igjen.
Det er ikke nødvendigvis en veldig strømlinjeformet prosess, men du blir selvfølgelig bedre til det etterhvert som du får trent på det – og da går det ganske greit.
Et annet moment her er at du må være sikker på at stativet du kjøper passer til akkurat din bil og årsmodell – her finnes det lister fra de ulike produsentene som du må sjekke før du kjøper. Det skal sies at de nok passer til flere biler enn de som er testet og godkjent, men da gjør du alt på eget ansvar.
Syklene blir også fort litt vinglete og på samme måte som for hengestativ til hengerfester blir det fort et virrvarr av pedaler og styrer og du må passe på så ikke det er deler som gnisser inntil her og der.
Når det gjelder innfestingen til bilen, kan den virke «brutal», men plastbelagte kroker sørger for at det ikke blir lakkslitasje om det er gjort på riktig måte. I tillegg får du kjøpt ekstra beskyttelsesfilm til bil og beskyttelse til ruta for å minske risikoen for skader.
Fordeler med baklukemonterte sykkelstativ
- Kan brukes på biler uten takstativ og hengerfeste
Ulemper
- Vektbegrensning på 15 kg per sykkel (stort sett)
- Mer krevende å få av og på
- Sjelden/aldri mulig / vanskelig å åpne bagasjerommet både med og uten sykler på (avhenger av fabrikat og modell)
- Passer ikke alle biler, må sjekkes nøye med leverandørens liste over godkjente biltyper og – modeller
For vår del er det slik at dette er «siste alternative» når det kommer til hvilken type sykkelstativ vi hadde valgt selv. Med det sagt så funker det jo, men sykler du mye og frakter mye sykler – se om ikke det finnes andre muligheter der ute.
Et eksempel er at selv om din bil ikke har hengerfeste eller er godkjent for hengerfeste, kan dette ettermonteres – og dersom du bare skal bruke det til å feste sykkelstativ for frakt av sykler, trenger ikke bilen være godkjent for hengerfeste.
Hengerfestemonterte sykkelstativ
Disse kommer også i to ulike varianter – plattformstativer og hengestativer.
På plattformstativene står sykkelen på plattformen, mens på hengestativene henger du syklene på stativet. Ganske selvforklarende sikkert…
Også her er det noen ting som er viktige å tenke på når du skal velge stativ.
Hengestativ til hengerfeste
Disse er veldig enkle i bruk der du enten «klipser» stativet på hengerfestet eller «skrur» det på. Den enkle varianten tar gjerne 1-2 sykler og de mer avanserte opp til 4 sykler.
De aller enkleste henger du bare sykkelen på 2 «armer» og fester med stropp eller strikk. Her er det ingenting som holder syklene fra hverandre så her må du passe på så du fester skikkelig og hindrer bevegelse på sykkel, styre, pedaler og annet som kan tenke seg å ville lage fine striper på bilen. Det billigste stativet kan derfor fort bli det dyreste om du ikke er nøye med plassering og stropping av sykler til festet.
Den litt mer avanserte varianten av hengestativene har egne «vugger» med stropper som du henger sykkelen oppi slik at de blir holdt mer på plass og det er enklere å holde syklene fra hverandre og stabile under transport.
De kommer gjerne med egen festestropp til å feste sykkel/hjul med slik at det hindrer å komme borti bilen/andre sykler.
Vektbegrensningen per sykkel (på f.eks alle Thule sine modeller er 15kg per sykkel). Det gir deg hhv 30/45/60 kg kapasitet på 2/3/4 syklers varianten, men felles for alle er at du da ikke kan ha tyngre sykkel enn 15 kg.
På disse stativene blir, som oftest, ikke vektbegrensningen på hengerfestet (55-100kg) et problem, men pass likevel på og sjekk hva som gjelder for din bil.
Fordeler med hengestativ:
- Enkle, billige og raske å sette på bilen.
Ulemper med hengestativ:
- Sykkelgnissning og fare for å skrape opp bil
- Virrvarr av pedaler, styrer etc for å få de til å passe etc.
- Begrenset med lastekapasitet
- Elsykkel?? Ja, da har du et vektproblem selv om du tar ut batteriet
Plattformstativ til hengerfeste
Som navnet tilsier er disse utformet som en «plattform» der du setter sykkelen oppå selve plattformen og fester sykkelen med stropper til hjulene og de fleste har en eller annen form for «armer med klemmer» som du da fester til ramma på sykkelen.
Noen varianter der ute har løsninger der du fester sykkelen mellom hjul og fremgaffel.
Dette gjør at du slipper både et virrvarr av armer over, under, rundt sykler – og du slipper å skru klemmer på carbonramma.
Det finnes også stativ der ute som kommer med integrerte låser, mekkestativ og andre praktiske funksjoner som noen mener er viktige og andre ikke.
Noe som derimot er et «must» å ha på plattformstativene er at stativet er tiltbart, så du kan komme til bagasjerommet uten å ta av alle syklene først.
Plattformstativene får du også i varianter for 1,2,3 og 4 sykler der noen bruker et «tilleggsadapter» for å få plass til den fjerde sykkelen.
Tenk nøye gjennom behovet du har og om du virkelig har behov for plass til 3 eller 4 sykler eller om du klarer deg med 2. Dette har innvirkning både på prisen og på kapasiteten på stativet og ikke minst vektbegrensningen.
Vektbegrensningen på disse stativene er både hvor mye vekt du har lov til å ha på hengerfestet (55-100 kg) og kapasiteten på selve stativet.
Det kan også oppleves fysisk trangt om plassen på de fleste stativer som har kapasitet til 4 sykler og mange velger derfor ofte å ha 2-3 sykler bak og 1 eller 2 på taket.
Stativene i seg selv har gjerne en egenvekt på 12-40 kg, avhengig av størrelse og utførelse og plasserer du da 4 sykler à 15 kg på toppen der – når du fort vektgrensen på hengerfestet ditt.
Stativenes kapasitet er gjerne mellom 45 og 60 kg som da skal fordeles på 2, 3 eller 4 sykler. Noen stativ har høyere kapasitet og kan ta opptil 75 kg lastevekt, men det lar seg vanskelig kombinere med maks vekt på hengerfestet.
(Med mindre du f.eks har amerikansk hengerfeste på din bil (2 tommers hitch) er utvalget av sykkelstativ og tilbehør enda større og du kan ha andre vektgrenser å forholde deg til)
Fordeler med plattformstativ:
- Stativene med mest vektkapasitet
- Du får med deg 1-4 sykler – noen stativ gjør det enklere enn andre å få med seg 3-4 sykler
- Slipper høye løft av tunge sykler
- Låse sykkel til stativet og stativet til bilen
- Tilgang til bagasjerom med sykler på
- Kan til og med fås med rampe for enkel lasting av tunge sykler
Ulemper med plattformstativ:
- Litt tyngre å håndtere selve stativet og montering på hengerfestet (stativene har høyere egenvekt)
- Noen stativ har kronglete armer og festeanordninger som gjør det mer tidkrevende å få på flere sykler og de festes rundt ramma (være spesielt obs med karbon)
Viktige ting å tenke på med hengerfeste- og baklukemonterte sykkelstativ:
- Husk at det er vektbegrensning for hvor mye vekt du kan ha på hengerfestet ditt. Det er vanlig med alt fra 55-100 kg maksvekt. Hva som gjelder for din bil kan du enkelt sjekke her ved å taste in registreringsnummeret: https://www.vegvesen.no/kjoretoy/Eie+og+vedlikeholde/Tilhengerkalkulator
- Dersom stativet eller syklene dekker lys og skilt er det påbudt med ekstra ramme for skilt og lys. Dette gjelder uavhengig av om det er hengestativer eller plattformstativer.
For de fleste stativene er det slik at stativet alene ikke dekker lys og skilt, men når du får på første eller andre sykkelen er det ikke mulig å se lys/skilt på en tilstrekkelig god måte.
Så hva skal du velge?
Smaken er ofte som baken, nemlig delt, men det er likevel noen ting som skiller seg ut som veldig enkle anbefalinger å gi:
- For elsykler/tunge sykler – For alle typer elsykler vil vi helt klart anbefale plattformstativ.
På plattformstativene kan du ha mer vekt og kan du også få ramper slik at du enkelt får sykkelen opp på stativet. - Landevei- / terrengsykkel – her vil både takmontert og hengerfestemontert fungere veldig bra og det blir litt smak og behag – kanskje har du så mange sykler å velge mellom at du må ha både og
Har du bil uten hengerfeste gir svaret seg selv og har du bil uten takstativ, men med hengerfeste, så gir det også seg selv. - Grovere stisykler / enduro / downhill – her møter du fort vektbegrensningen på noen av sykkelstativtypene og her er vår klare anbefaling å gå for plattformstativ til feste på hengerfestet.
- Ofte eller sjelden? Kort eller lang transport? – skal du kun frakte sykkelen en sjelden gang og/eller korte turer «i nabolaget» kan du vurdere hengestativ til hengerfestet.
Skal du frakte sykkel ofte og/eller over lengre distanser vil vi helt klart anbefale et plattformstativ eller takmontert.
Som vi nevnte tidligere i artikkelen, vil ikke baklukemontert være en anbefaling fra vår side – det er et valg som gjøres av nødvendighet.
Ønsker du å lese litt mer om de ulike modellene vi har fra Küat – så finner du de her: https://tivioactive.com/kuat-racks/
Ønsker du å kjøpe et sykkel- eller skistativ fra Küat?
Det gjør du her: https:tivioactive.myshopify.com